top of page

מכתב פנייה לשר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, בנושא ביטחון אישי במרחב הציבורי

עודכן: 7 בנוב׳ 2023

קראו את הפנייה שהופנתה לשר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, מטעם ראשי וועדי שכונות באמצעות ארגון "תנועה ישראלית", בנושא אובדן חמור של הביטחון האישי בשכונה.


מכתב הפנייה של תנועה ישראלית בנושא אובדן הביטחון האישי במרחב הציבורי

במסגרת הפעילות של התנועה עם התושבים בשטח, התנועה מקבלת אינדיקציות מוועדי שכונות במודיעין, כפר סבא, באר שבע ותל אביב, לפיהן מערך השיטור העירוני איננו מצליח להגשים את יעדיו בשכונותיהם. מצורפות מטה פניות של ועדי השכונות, המתארות את המצב הביטחון ותחושת הביטחון בשכונות. דיווחים אלו מהשטח מצטרפים לנתונים שפורסמו לאחרונה על ידי המשטרה, המעידים כי אכן במרבית השכונות הללו ישנם אחוזי פשיעה גבוהים מהרגיל.


לאור התדרדרות הביטחון ותחושת הביטחון האישי בשכונות אלה, והעדר היכולת של המשטרה והשיטור העירוני לאכוף את החוק ולשמור על הסדר והבטחון באותן שכונות, אנו מבקשים מהשר לביטחון לאומי ומיו"ר הוועדה לביטחון לאומי להיענות לסוגיות הבאות:


[1] ליתן פתרון לנושא מצוקת הפשיעה החמורה בשכונות המתוארות; בפשיעה החמורה (הסבר בהמשך המכתב). ליתן הסבר כיצד מערך השיטור העירוני יוכל לטפל בפשיעה חמורה ומה מידת המעורבות של כוחות שיטור משמעותיים באזור.

[2] קידום סיור של השר לביטחון לאומי ומפכ"ל המשטרה ולקיים שיח ודברים עם נציגי ועדי השכונות השונות, להיענות למצוקות התושבים ולתת מענה לבעיות השונות.

[3] קיום דיון רב משתתפים במסגרת דיוני וועדת ביטחון לאומי, יחד עם תושבי השכונות השונות.

[4] מתן תשובה ברורה כיצד חלוקת המשאבים של המשטרה והסבת כוחות שיטור מרכזיים לאזורים מוכי הפשע וכיצד הגדלת התקציב תשפיע על האזורים מוכי הפשע בשכונות המתוארות.

[5] מתן מענה לאי ביצוע ו/או אי פרסום במלואם של סקרים בנושא שביעות רצון תושבים במידת הביטחון האישי ומעקב המשרד לביטחון פנים.

[6] פרסום נתונים סטטיסטיים בדבר הפשיעה ברמת השכונות והאזורים מוכי פשע ומעקב ספציפי של המשרד לביטחון פנים בעניין שיפור הביטחון האישי בשכונות האמורות.


תלונות שהגיעו מוועדי השכונות בערים

מודיעין - שכונת מורשת

הבעיה: פועלים באתרי בנייה לא מפוקחים, תחושה של חיים באתר בנייה. סכנת נפשות בנסיעה והליכה בשכונה בעקבות משאיות וכלי רכב כבדים שלא פועלים לפי חוקי התנועה.

  • "אנחנו גרים בבניין 14 ומתארחת אצלנו חברה שהבוקר יצאה למרפסת לעשן סיגריה וגילתה לתדהמתה שהפועל בניין בבניין שנבנה מולנו הסתכל עליה, הוריד את המכנסיים ועינג את עצמו בלי שום בושה או רתיעה.."

  • "אני גר בשכונה בבנייה, ידעתי שזה מה שהולך להיות אבל בחיים שלי לא ציפיתי שהילדים שלי לא יוכלו ללכת ברחוב כי כל שנייה יש פחד שיפול עליהם איזה חלק מהבניין. יותר מפחיד זה כלי רכב כבדים שבכלל לא מתייחסים לחוקי התנועה ואנחנו מבוצרים בתוך הבתים שלנו".

באר שבע - שכונת נחל הפארק מתוך שיחה עם מירי ראש הועד

  • השכונה קצת מנותקת משאר העיר, דבר שהופך אותה יעד מועדף לגניבות רכבים ופריצות. כמו-כן, השכונה עדיין בחלקה הגדול בבנייה ופיתוח והיא לא מוסדרת ומפותחת עד הסוף. כתוצאה מכך ישנו מספר גובר של אירועים לא נעימים בהם הטרדות והצקות שמכוונות בעיקר כלפי נשים ונערות צעירות גם לאור יום וגם בלילה, ולשימוש במרחבים של השכונה למגרש משחקים עבור רכבים לשעוט ולבצע פעולות נהיגה מסוכנות ("חארקות" ו"דריפטים") שמכוונות ליצור רעש והפרעה לתושבים."

באר שבע - שכונת כלניות

  • ענבר – "לפני כשנה, בשעות הבוקר, פרצו לביתנו 2 רעולי פנים, הסתובבו במשך דקות ארוכות בבית למרות אזעקה רועשת ולקחו מכל הבא ליד. מרגע קבלת האזעקה הוזעקה משטרה שהגיעה לחלון רכב הפורצים ולא הצליחו לעצור אותם. למחרת, נעצר חשוד ששוחרר. התיק הועבר לפרקליטות להגשת כתב אישום ועד היום לא נעשה דבר. מאז המקרה, אני חיה בחוסר ביטחון, נאלצנו להוסיף הגנות לבית בלא מעט כסף, חוששת לשהות לבד בבית או אפילו לשבת בחצר בשעות הערב. המקום "הבטוח" שלי כבר לא נחשב למקום הבטוח. דברים שנעשו בעבר בשגרה, כמו למשל הליכה, נפסקו לחלוטין מהחשש להסתובב לבד. ילדי השכנים ששהו בבתים בזמן המקרה (חופש גדול) חרדים למשמע קול אזעקה מהבתים באזור. אנו חיים בחשש ופחד. תחושות אלו פוגעות קשות באיכות החיים שלנו. לא מעט תושבים באזור עזבו את ביתם ובחרו לעבור לאזורים אחרים. בעקבות המקרה והאכזבה מהתנהלות המשטרה הן ביום המקרה והן לאחריו האמון שלנו במשטרה נפגע משמעותית. גם תושבים נוספים בשכונה חשים בתחושה זו שכן אפילו אינם מתלוננים אם חוו מקרה חריג".

  • איריס אלמליח – תחושת חוסר הביטחון שאנו תושבי השכונה חווים ואני בפרט, התחילה למעשה עוד בימים הראשונים שלנו כדיירי השכונה. זה התחיל מאירוע גניבת רכב מתוך החניה הפרטית שבשטח הגינה וזה המשיך למצב שברחוב בו אני מתגוררת כל בית חווה אירוע של גניבת רכב ואפילו שניים, ניסיונות גניבה שונים, פריצות לבית, רכבים שמשוטטים ברחובות במהירויות מופרזות ואף תצפיות על בתים. ובכלל, תושבי השכונה מדווחים חדשות לבקרים על אירועי פריצות, גניבות רכבים ופלישות לשטח פרטי. בחודש אפריל 2023 שוב נגנב לנו כלי רכב. גניבות הרכבים והפריצות בכלל בשכונה אכן משפיעות רבות על תחושת אי הנוחות והפחד שהתושבים חווים. הגניבות נעשות באין מפריע ובשיא הקלות. הגנבים שמסתובבים כאן באופן הכי חופשי בכל שעות היום, מלקטים מידע ומסמנים מטרות, מתצפתים על בתים ועל השכנים ואחר כך מבצעים את זממם באחוזי הצלחה גבוהים. יש להם שביל עפר המיועד להיות כביש, נמצא סמוך לחווה באזור המעטפת של השכונה, ומהווה נתיב הגעה ונתיב מפלט, שביל חשוך המהווה פירצה המועדת לפורענות. התרענו והדגשנו מספר פעמים לגורמים הרלוונטים הן בביטחון והן בעיריית באר שבע על הנושא שדורש התערבות מיידית ברמת הפיתוח והבטחון על מנת לסיים את פיתוח הכביש הנ"ל כך שמקטע זה יואר ויחובר למצלמות, מה שיביא להרתעה של אותם גנבים.כמובן, שנדרשים מהלכים יותר רציניים, יותר מוקפדים עם תוכנית סדורה ומובנית. להגביר כוחות שמירה, להגביר אמצעים, לשפר תשתיות שמועדות לפורענות. ידוע שמדובר בתופעה הקיימת בהמון שכונות, ונדרש פתרון מערכתי מדיני. אין לנו את הזמן והפריבילגיה להתעלם מהמצב הנוראי שהולך ומחריף."

תל אביב - נווה שאנן ושפירא

  • "מרוב שיש מה להגיד כבר אין כל כך איך. מערב פרוע, חצר אחרית של מדינת ישראל. כל סוגי הפשיעה שאפשר לעלות על הדעת, לאור יום ובלילה, מול המשטרה ובאמצע הרחוב: זנות, סחר בנשים, סחר בסמים, אלימות, פריצות רצח ועוד.. הפעילים שלנו פתחו את קבוצת הפייסבוק "דרום תל אביב בקריז" לפני כמה שנים, הכל שם מתועד באופן שלא משתמע לשתי פנים."

  • מאיר רבינוביץ - "ביקרתי היום ברחוב רשי"ף. בין המכוניות שכב נרקומן במצב קשה. שוכב מעולף אחרי מנת סם. בעודי עומד כמה מטרים לידו, חושב מה לעשות כדי להרחיק אותו מהמכוניות שנוסעות על הכביש ממש סנטימטרים מהראש שלו, עברו מספר נרקומנים אחרים לידו וברגע שהם ראו שהוא שוכב מעולף הם פשוט התנפלו עליו, מיששו את הכיסים שלו וניסו לגנוב את המטבעות הבודדים שאולי היו לו שם. גירשתי אחד ובא עוד אחד, גירשתי את השני והגיע עוד אחד. רצתי לקרוא למישהי שאני מכיר מהעירייה שתבוא לעזור, היא אמרה הוא לא רוצה טיפול. אין לנו מה לעשות. זה קורה הרבה היא אמרה, אני כבר לא מופתעת מכלום. בעודנו מנסים ביחד להעיר אותו ולשדל אותו לעבור למדרכה הגיע עוד נרקומן ופשוט חנק אותו והחל להכות אותו בראש ממש לידנו, סתם כך. הניידות של המשטרה ושל הסיירת לביטחון עירוני עוברות ליד ולא עושות דבר. הסמים חוגגים ברחובות, בכל פינה, וקורבנות חדשים נערמים על המדרכות ובין המכוניות. ואין מדינה, אין חוק, אין צלם אנוש."

כפר סבא - קפלן

הבעיה: שכונות במזרח כפר סבא הן קו ראשון לשטחים, סובלים מגניבות רבות של מכוניות, פריצות לבתים וחשש מהליכה של ילדים לבית הספר.

  • "הבת שלי כל בוקר לא רוצה ללכת לבית הספר כי הוא נמצא בצד השני של העיר ובכל בוקר יש 40 פועלים שעולים איתה לאוטובוס ללא שום השגחה או פיקוח. הילדה שלי וילדות נוספות לא הולכות לבית הספר בגלל זה".

  • "כל שבוע יש פריצות וגניבות לרכבים ולבתים. אין לנו נקודת שיטור ל-18 אלף תושבים ואין לנו אף אחד שישמור עלינו".

נתוני פשיעה בשכונות בישראל בשנת 2022

בטרם נפנה לדון בטענות העולות מהתנהלות משרד לביטחון לאומי בנושאים השונים וביכולת המשטרה לטפל בסוגיות השונות, נציג את הנתונים הבאים בדבר נתוני הפשיעה החמורה בשכונות בהם אנו תנועה ישראלית פועלים. על פי נתוני אתר מדלן משנת 2022:


מספר העבירות

סוג עבירה

שכונה

אין נתונים

אין נתונים

מודיעין

אין נתונים

אין נתונים

כפר סבא - שכונת קפלן

678

רכוש

ב"ש - שכונת נחל הפארק

1484

רכוש

ת"א - שכונת נווה שאנן

439

סמים

ת"א - שכונת נווה שאנן

77

תקיפה

ת"א - שכונת נווה שאנן

116

גניבת רכב

ת"א - שכונת כפר שלם

86

סמים

ת"א - שכונת כפר שלם

3

מין

ת"א - שכונת כפר שלם

מנתונים שבדקנו העולים מנתונים עדכניים שמפרסמת משטרת ישראל אודות פשיעה בדקנו את השכונות הרלוונטיות ברבעון הראשוןשל שנת 2023: נתונים העדכניים שמפרסמת משטרת ישראל אודות הפשיעה (מעודכן לתאריך 25.04.2023) פולחו לפי סוגי העבירות, והאיזורים הסטטיסטיים התואמים את השכונות הרלוונטיות.בכפר שלם הנתונים מתייחסים לתת-השכונות נווה אליעזר, נווה ברבור, כפיר וניר אביב. בשכונת הפארק הנתונים מתייחסים לאיזור סטטיסטי 621.


שכונת נווה שאנן:


2023 - רבעון ראשון

קטגוריה

112

עבירות סמים

275

גניבות ועבירות רכוש

89

פגיעה פיזית ומילולית

30

הסגת גבול והתפרצות לנכסים

כפר שלם:

2023 - רבעון ראשון

קטגוריה

2

הטרדה מינית

35

גניבות ועבירות רכוש

41

פגיעה פיזית ומילולית

12

עבירות סמים

7

הסגת גבול והתפרצות לנכסים

שכונת הפארק בבאר שבע:

2023 - רבעון ראשון

קטגוריה

94

פגיעה פיזית ומילולית

2

הטרדה מינית

19

עבירות סמים

25

הסגת גבול והתפרצות לנכסים

120

גניבות ועבירות רכוש

בטרם נפנה לדון בטענות העולות מהתנהלות משרד לביטחון לאומי בנושאים השונים וביכולת המשטרה לטפל בסוגיות השונות, נציג את הנתונים הבאים בדבר נתוני הפשיעה החמורה בשכונות בהם אנו תנועה ישראלית פועלים. על פי נתוני אתר מדלן.


מדובר בנתונים חלקיים בלבד על פשיעה בשכונות המדוברות, שכן הנתונים מציגים את השכונות בהן מצב הפשיעה החמור ביותר, עם מקרי הפשיעה המדווחים הרבים ביותר בכל אחד מסוגי הפשיעה. כך שעצם הופעתן ברשימה מעידה על מצבן הקשה של השכונות.


שכונת נחל הפארק בבאר שבע ושכונות נווה שאנן וכפר שלם בתל אביב "מככבות" ברשימות שפורסמו על ידי המשטרה ונותחו על ידי מדלן. נתוני הפשיעה הגבוהים בשכונות הללו דורשים בדק בית ומעידים על כך שהעיריות אינן מצליחות לטפל ולמגר את הפשיעה.


מהטבלה ניתן ללמוד, למשל, ששכונת נווה שאנן ממשיכה להוות מוקד פשיעה. למרות שמספר הפריצות לבתים בה ירד לעומת שנים קודמות - מספר עבירות הרכוש והסמים דווקא עלה, והיא עדיין במקום הראשון בארץ בשתי הקטגוריות.


בנוסף, נווה שאנן נמצאת בראש הרשימה, עם 439 תלונות, על עבירות סמים בשנת 2022, איתה ברשימה נמצאת גם שכונת כפר שלם עם 86 עבירות. שכונת נחל הפארק מובילה עם 678 עבירות רכוש וכפר שלם בולטת בסוגים שונים של עבירות נוספות, ביניהן עבירות מין.


חשוב לציין כי נתוני משטרת ישראל בנושאי פשיעה וסיווגן מערים קשיים על קבלת תמונה אמיתית לגבי מצב הדברים בשטח ברמת השכונות. הנתונים המפורסמים על ידי משטרת ישראל נוגעים לרשויות באופן כוללני ולא מתייחסים לשכונות או אזורים ספציפיים בתוך הרשות, משכך עדויות התושבים מספרים על תמונה עגומה מבחינת חוסר תחושת הביטחון האישי שהם חווים ביום-יום.


כעולה מן הנתונים, ישנן רשויות שבאופן כללי במדדים השוואתיים אינן חוות פשיעה יוצאת דופן, אולם כשבוחנים את רמת הפשיעה באזור מסוים ברשות לעומת אזור אחר, אנו מקבלים תמונה ברורה לפיה ישנם שכונות ואזורים הסובלים ממכת פשיעה חמורה ביותר ואליהם משאבי הרשויות והמשטרה צריכים להיות מופנים.


הירידה בתחושת הביטחון האישי, איננה מאפיינת רק את תושבי השכונות האמורות, אלא כפי שפורסם בסקר שנערך מטעם מכון "מדגם מנו גבע" בשיתוף ipanel נראה כי המשתתפים נשאלו גם מה הם חושבים על טיפול הממשלה בנושא המלחמה בפשיעה - התוצאות היו חסרות תקדים, רוב של 84% מאמין שהתפקוד בתחום זה סה"כ גרוע, בניגוד ל-11% ממצביעי הסקר שציינו כי הממשלה מתפקדת לדעתם סך הכול טוב. בקרב מצביעי הממשלה 72% טענו כי הממשלה מטפלת בפשיעה באופן גרוע. קרי, מדובר במגמה כללית הדורשת מעורבות של התושבים בהליך קבלת ההחלטות ובשיקולי הגורמים המקצועיים בטיפול הפשיעה.


בשל הנסיבות הללו והמחסור בנתונים וכפי שעלה מתוך השיחות עם ראשי וועדי השכונות בערים: באר-שבע (שכונת הפארק), תל אביב-יפו (שכונת נווה שאנן), כפר סבא (שכונת קפלן), קיבלנו כמה עדויות מתוך תושבי השכונות הללו שבהן ניתן לראות כי מתקיימת פשיעה חמורה שהשיטור העירוני לא מסוגל לטפל בה, כפי שיורחב בהמשך.


נתונים על טיפול בפשיעה בשכונות

ניתן לראות בשטח את ההשפעות הבעייתיות של מחסור בכוח אדם ובהכשרה מותאמת לפקחים המסייעים. במקרים רבים ליחידות השיטור העירוני אין את היכולת לספק טיפול לבעיות הביטחוניות השונות שמתרחשות בעיר, ובכך הן חוטאות למטרתן החשובה.


כלל אירועי מוקד 100, מהם אירועים שטופלו על ידי השיטור העירוני ב-2022:

שיעור האירועים שטופלו ע"י השיטור העירוני

אירועים שטופלו ע"י שיטור עירוני

סה"כ אירועים בעיר

שם הרשות

12%

12,030

99,158

באר שבע

61%

13,504

22,052

כפר סבא

15%

36,138

236,292

תל אביב

60%

8,431

13,966

מודיעין מכבים רעות

מהטבלה המלאה המתבססת על נתוני המשרד לביטחון לאומי, עולה שבבאר שבע ותל אביב קיים שיעור נמוך יחסית של אירועים שדווחו למוקד 100 וטופלו על-ידי השיטור העירוני. את המענה הנמוך שמספק השיטור העירוני ניתן להסביר לא רק באמצעות מחסור בכוח אדם, אלא גם במחסור בסמכויות והכשרה ראויה לפקחים המסייעים, אשר להם פוטנציאל בלתי מנוצל לשמירת ביטחון השכונות. לפי נתוני המשרד לביטחון לאומי, בשנים 2022-2021, בכ- 96% מהפעמים בהם הפקחים המסייעים הפעילו את סמכויותיהם- מדובר היה בבקשה להזדהות.


כפי שעולה ממרכז המידע והמחקר של הכנסת, בדו"ח שפורסם "יישום תוכנית השיטור העירוני והמועצתי" ביוני האחרון, נראה כי מערך השיטור העירוני אינו מסוגל להפעיל סמכויות בכדי לטפל בפשיעה חמורה. מנתוני הפשיעה המתוארים על ידי ועדי השכונה, עולה כי חומרת הפשיעה היא פשיעה חמורה: פריצות לבתים, פריצות לרכב, מקרי אלימות ומקרי סמים, על כן כוחות שיטור מטעם הפיקוח העירוני ספק אם ביכולתם למנוע את הפשיעה הקשה באזור.


תקציב המשרד לביטחון לאומי ואוזלת היד של השיטור העירוני

על פי החלטת ממשלה 1848, שבמסגרתה הוחלט על הקמת השיטור העירוני, המטרות המרכזיות להקמתו הן: יצירת סביבת חיים מוגנת ואיכותית, חיזוק הביטחון האישי והקהילתי במרחב המוניציפלי, חיזוק יכולת ההרתעה והאכיפה ברמה המוניציפלית, הפחתת רמת האלימות, העבריינות וההתנהגות "האנטי-חברתית", תוך דגש ברור על עבירות שבתחום איכות החיים.


נתוני המשרד לביטחון לאומי מלמדים על מחסור משמעותי בכוח אדם ביחידות השיטור העירוני, וכן על העדר הכשרה ראויה לפקחים המסייעים. כעולה מהדיונים בחוק ההסדרים ובתקציב שעבר בשנת 2023-24, וכפי שהוצג בסקירת המשרד לביטחון לאומי, נראה כי המשרד יקבל תוספת תקציבית משמעותית. תנועה ישראלית מבקשת לדעת האם תוספות תקציביות אלו יתורגמו לתיגבור השיטור הקהילתי שנתפס כאמצעי יעיל לפשיעה מקומית, אך איננו מצליח להגשים את מטרותיו ברשויות ובשכונות המצוינות.


טבלה המתארת תקן מצבה ומצבה פעילה של שוטרים ופקחים מסייעים ברשויות יהודיות, לפי רשות, יוני 2023:


חוסר פקחים מסייעים

מצבה פעילה פקחים מסייעים

תקן פקחים מסייעים

חוסר שוטרים

מצבה פעילה שוטריםתקן שוטרים

תקן שוטרים

שם הרשות

10-

(150%)

30

20

11

(55%)11

(55%)

9

20

באר שבע

3 (21%)

11

14

5

(36%)

9

14

כפר סבא

11

(11%)

89

100

18

(36%)32

32

50

תל אביב

3

(21%)

11

14

2

(14%)

12

14

מודיעין

נשאלת השאלה, האם נערכה תכנית הלוקחת בחשבון חלוקה גאוגרפית בתוך הערים עצמן כך ששכונות מוכות פשיעה יקבלו את המדינה הראוי? ובאיזו מידה מתכוון המשרד ליצור שיתופי פעולה בנושא עם הרשויות המקומיות.


באופן גורף ניתן לזהות מחסור בכוח אדם בערים בהן פועלים ועדי השכונה החתומים על מכתב זה. יתרה מכך, הכשרתם של הפקחים המסייעים קצרה יותר משמעותית מזו של השוטרים ביחידות השיטור העירוניות, וכן יש להם פחות סמכויות. ממחקר מלווה של המשרד לביטחון לאומי על תוכנית השיטור העירוני שפורסם בשנת 2018, עלה כי הכשרת הפקחים המסייעים אינה מספקת להתמודדות עם מצבי אלימות.


לסיכום, "תנועה ישראלית" פונה לשר לביטחון לאומי להיענות לדרישתנו המפורטות לעיל בפתח דברינו, ולקיים שולחן עגול יחד עם כל ראשי הוועדים השונים והגורמים המקצועיים הרלוונטיים מטעם המשרד לביטחון לאומי בכדי למצוא פתרון לסוגיית האלימות ומחסור בביטחון האישי.

נכתב על ידי - עו"ד מלי טופצ'יאשוילי, ראש מחלקת מדיניות וקשרי ממשל בתנועה ישראלית.

Comments


bottom of page