top of page

מדריך לבחירת המועמד הדמוקרטי הראוי


בחירות לשלטון המקומי הן חשובות ומשמעותיות ויש להן השפעה מכרעת על החיים של כל אחד ואחת מאיתנו: הרשות המקומית היא המנהלת את העיר בה אנו גרים, והחלטות שמתקבלות בה משפיעות על שורה ארוכה של תחומי חיים החל בניקיון הרחובות ותקינות התשתיות, ועד איכות החינוך ורמת הביטחון האישי. 


חשיבותן של הבחירות המקומיות, התעצמה והתחדדה לנוכח המלחמה. בתוך הכאוס העצום, שאפיין את ימיה הראשונים של המלחמה, התגלו מרבית הרשויות המקומיות במלוא תפארתן. הן אלה שתפסו פיקוד והצליחו לתת מענה לתושבים ולשמש ככתובת הראשית והמרכזית לכל צורכיהם החל בביטחון אישי, טיפול במיגון וכלה במענה רגשי  לכל מי שנדרש.


אנחנו נמצאים עדיין בעיצומה של המלחמה, שככל הנראה תימשך עוד חודשים ארוכים. ברור לכולנו, שיש צורך במנהיגים מקומיים חזקים, שיוכלו להיות שם בשבילנו התושבים. תוצאות הבחירות, ישליכו על החיים שלנו בחמש השנים הקרובות ולכן אנחנו צריכים להשפיע ולדעת לבחור נכון את המנהיגות המקומית.

 

רבים מאיתנו, לא מכירים כלל את המועמדים ובבואנו לבחור אנו נאלצים להסתמך על מצעי בחירות בלבד ובמקרה הטוב על היכרות שטחית במסגרת חוג בית. התקופה הנוכחית חידדה עבור כולנו עד כמה ביכולתנו להשפיע ולהכריע, אלא שלא די במימוש זכותנו הדמוקרטית, נדרשת בחירה מושכלת ומפוכחת כדי שראש הרשות, שיבחר יעבוד בשבילנו ולטובת עתיד ילדינו.

 

המסמך שלנו יעניק לכם כלים פרקטיים המבוססים על ערכים ועקרונות דמוקרטיים שיסייעו לכם לבחור נכון, אולם תחילה, כמה פרטים טכניים!

  • הבחירות המקומיות תתקיימנה ב-27.2.24.

  • כל תושב\ת מגיל 17 רשאי ומוזמן להצביע ולהשפיע.

  • ברשויות מקומיות ישנם שני פתקי הצבעה, פתק צהוב לבחירת ראש הרשות ופתק לבן לרשימת חברי המועצה.

  • במועצות המקומיות, ישנם שלושה פתקי הצבעה, פתק צהוב לראש המועצה, פתק לבן לבחירת חברי המועצה ופתק כחול לבחירת הוועד המקומי.

  • משרד הפנים הקים פורטל מיוחד לקראת הבחירות המקומיות שבו תוכלו לבדוק היכן ממוקמת הקלפי הקרובה למקום מגוריכם.https://bchirot-muni.moin.gov.il

  • את רשימת המועמדים הרשמית אפשר למצוא בפרסומים של ועדת הבחירות, וכן באמצעות הפרסומים של המועמדים עצמם בכלי התקשורת המסורתיים וברשתות החברתיות.


 

בואו נצא לדרך! אלה הפרמטרים שיבטיחו שבחירתכם תחזק את הדמוקרטיה המקומית


השתתפות דמוקרטית

השתתפות דמוקרטית היא הליך של שיח בין האזרחים לבין גורמי הממשל לקראת קבלת החלטות בדבר גיבוש מדיניות או יישומה. השלטון המקומי אמור להיות זמין לנו - החל במוקד 106, זמינות ומענה של המוסדות המקומיים, מעורבות גבוהה בוועדי הורים במסגרות חינוכיות, השתתפות הציבור בתהליכי תכנון עירוני, והשתתפות אזרחית בתהליכי קבלת ההחלטות. כדי לממש את השתתפות התושבים קיימים ערוצי פעולה שונים, כגון: הליכי שיתוף הציבור באמצעות אתר אינטרנט ייעודי, קיום מפגשים וכנסים עם התושבים, הפצת סקרים ושאלונים דיגיטליים ועוד. ברמה הפורמלית, הליכים אלו נעים על פני מנעד רחב: בין השתתפות מינימלית בדמות יידוע בלבד בדבר המדיניות המתגבשת, ועד השתתפות משמעותית ושותפות אמיתית בקבלת החלטות על ידי כך, שהאזרחים בעצמם מגבשים את המדיניות. דוגמאות להשתתפות ברמה הגבוהה ביותר: דיון ציבורי משמעותי לפני קבלת החלטה בסוגיות מהותיות, תקצוב השתתפותי - התושבים יכולים להשתתף בחלוקת התקציב העירוני, יצירת ערוצי השתתפות בין ארגוני החברה האזרחית, ארגונים יציגים הפועלים ברשות (ועדי שכונות, ועדי הורים, התארגנויות אזרחיות) לבין הרשות במגוון רחב של תחומים וברמות שיתוף של עיצוב החלטות הרשות.


שאלות למועמד\ת

האם תקדם\י השתתפות דמוקרטית? האם וכיצד את\ה מתכוונים לקדם הליכים של השתתפות דמוקרטית בהחלטות הרשות? אם כן, באילו תחומים ולאיזו רמת שיתוף של התושבים את\ה שואף\ת? כיצד את\ה  מתכוון\ת לממש זאת?

ייצוג שווה
ועדי שכונות
הגברת השקיפות
טיפול בסוגיות הבוערות בעיר
כלים למימוש מדיניות
בחירה אוטומטית
עצמאות השלטון המקומי
 

לסיכום

הבחירות הנוכחיות אולי יותר מתמיד הן משמעותיות ותוצאותיהן הן קריטיות בעבורינו התושבים. החודשים האחרונים אפשרו לנו לזהות מי המנהיגים המקומיים הנכונים לנו. מי תפקד בצורה המיטבית בזמן חירום, מי סיפק לנו את הביטחון הנדרש, מי נתן לנו מענה מהיר וזמין וניהל את העיר שלנו כמצופה ממנהיג מקומי. בחירות הן כלי למימוש הדמוקרטיה ותוצאותיהן משפיעות על חיי היומיום שלנו באופן ישיר במשך 5 שנים. זה הזמן שלכם להשפיע. אל תעשו "חיים קלים" למועמדים. אל תהיו פאסיביים. נסו להכיר אותם לעומק. השתתפו בחוגי בית ובכנסי בחירות. אל תסתפקו בתשובות לקוניות, אלא בקשו להבין אם ישנן כבר תוכניות ממשיות וסדורות, ודאגו להיות שם גם ביום שאחרי, כדי לוודא שכל מה שסיפרו לכם עתיד להתממש.


 

עו"ד מלי טופצ'יאשווילי

ראש מחלקת מדיניות וקשרי ממשל

תנועה ישראלית

 

ד"ר ניר ברק

המחלקה לפוליטיקה וממשל 

אוניברסיטת בן- גוריון בנגב


bottom of page