top of page

ניצחון בבג"צ "חוק טבריה" - עדכונים והסברים

עודכן: 13 באוג׳ 2023

עדכון: בג"צ קיבל את העתירה שהגשנו יחד עם התנועה לטוהר המידות ועו"ד שני אילוז נגד החוק שנועד למקרובו של דרעי לרוץ לראשות עיריית טבריה. מדובר על ניצחון היסטורי וחשוב מאין כמותו, אך הוא עדיין לא סוף פסוק. מדובר על חוק פסול מיסודו, לכן אנחנו מאמינים שיש צורך לבטלו כליל, ולא להכילו מהבחירות הבאות.


ח"כ עמית הלוי ממפלגת הליכוד הניח על שולחן הכנסת הצעת חוק אשר מטרתה לאפשר לעומד בראש ועדה קרואה להתמודד בבחירות המקומיות שנערכות מיד לאחר סיום כהונתו. מדובר על הצעת חוק אשר עוצבה למידותיו של ראש הוועדה הקרואה של טבריה, בועז יוסף, כדי שזה יוכל להתמודד לראשות עיריית טבריה.


מה זה "חוק טבריה"?

חוק טבריה הוא הכינוי שקיבלה הצעת החוק שהגיש ח"כ עמית הלוי מהליכוד אשר מטרתה לאפשר ליו"ר וועדה קרואה להתמודד בבחירות לראשות המקומית אשר בראשה הוא עומד. מחקרים מראים כי באופן היסטורי, ראשי עיר מכהנים וראשי וועדות קרואות אשר מתמודדים בבחירות, זוכים בתפקיד. לפיכך, ממשלות ישראל בעבר אסרו על יו"ר וועדה קרואה להתמודד בבחירות העוקבות, וקבעו כי עליו להיות בתקופת צינון של מערכת בחירות אחת לפחות. את העניין הזה מבקשת הצעת החוק לשנות.

לקריאה של נייר המדיניות שלנו בנושא - היכנסו ללינק.


עדכונים בנוגע ל"חוק טבריה"

  • 04.04.23 בשבוע האחרון סערה המדינה סביב הבג״צ שהוגש על החוק הפרסונלי והמושחת שמאפשר לראש ועדה ממונה, לרוץ לראש הרשות עליה הוא אחראי, במטרה לאפשר למקורבו של דרעי לרוץ לראשות עיריית טבריה. תנועה ישראלית הייתה אחת מן העותרות ואכן הצלחנו להחיל את החוק החל מהבחירות הבאות ולמנוע מבועז יוסף לרוץ לראשות עיריית טבריה. אז למה אנחנו עדיין לא מרוצים? ראש תחום מדיניות, עו"ד Mali Topchiashvili עלתה לריאיון בווינט כדי להסביר.


  • 31.07.23 צעד גדול טבריה, וצעד עוד יותר גדול לרשויות המקומיות ושלטון החוק. בג"צ קיבל את העתירה שהגשנו ביחד עם התנועה לטוהר המידות ועו״ד שני אילוז כנגד החוק שנועד למקורבו של דרעי לרוץ לראשות טבריה, תוך ניצול מעמדו בעיר כראש ועדה קרואה. מדובר בחוק פרסונלי שנתפר לאדם אחד, וטוב עשה בית המשפט שהודיע כי יחול רק מהבחירות הבאות. יחד עם זאת, מדובר בחוק שמשליך לרעה על השלטון המקומי בכללותו ופוגע בהפרדת הרשויות בין השלטון המרכזי למקומי, בג״צ קבע כי בעת המתאימה יכריע בסוגיות החוקתיות, ואנו מקווים כי כאשר תהיה בשלות יקבע בג״צ כי החוק דינו להיפסל. נמשיך לעמוד על המשמר להבטחת עצמאותן וניהולן התקין של הרשויות המקומיות. מזמינים אתכם להצטרף אלינו כשותפים ושותפות לדרך.


  • 30.07.23 ממש עכשיו: דיון בעתירה לבג״ץ שלנו, של התנועה לטוהר המידות ושל המועמדת לראשות עיריית טבריה עו"ד שני אילוז, כדי למנוע את החוק שיאפשר למקורבו של דרעי, ראש הוועדה הקרואה של העיר (!) שנהנה מיתרון לא הוגן ולא סביר, להתמודד בבחירות הקרובות בעיר. לצפייה בדיון: https://bit.ly/3YaqNMV


  • 05.07.23 חוק טבריה הוא סכנה מיידית וממשית לעצמאות השלטון המקומי. הצטרפנו לעתירה לבג״ץ של התנועה לטוהר המידות והמועמדת לראשות עיריית טבריה עו"ד שני אילוז, כדי למנוע את החוק שיאפשר למקורבו של דרעי, ראש הוועדה הקרואה של העיר (!) שנהנה מיתרון לא הוגן ולא סביר, להתמודד בבחירות הקרובות בעיר. מדובר בהצעת חוק פרסונלית של ח"כ עמית הלוי מהליכוד, שממוקדת בטובתו של אדם אחד בלבד. ההצעה משנה את כלי המשחק תוך כדי המשחק, ופוגעת בזכות להיבחר של מועמדים אחרים בעיר טבריה. וגם, היא חותרת תחת ההיגיון הבסיסי בהקמת ועדה קרואה, שאמורה להחליף את המועצה כשהיא לא מתפקדת, ולהיות גוף מקצועי ונטול פניות פוליטיות. ויותר מזה, נותנת תמריץ לפוליטיקאים למנות ועדות קרואות עם מקורבים מטעמם, ולהצניח אותם לתפקידי ראשי הרשויות. החוק הזה מצטרף לשורה של צעדים עם מגמה ברורה: קידום מקורבים ופגיעה בעצמאותן של הרשויות. פנינו לבג"ץ כי מדובר בחוק פרסונלי ובלתי סביר שעבר ממניעים לא ענייניים ובהתנהלות עקומה כשמעל מרחפת עננה כבדה של חשש לשחיתות. אנו מקווים שבג״ץ יפסול את החוק ובכך יביא לסיום החרפה.


  • 07.06.23 אזהרה, פתח לשחיתות לפניכם. כיום, במקרים חריגים בה רשות מקומית לא מתפקדת, ממונה לה מטעם משרד הפנים, "ועדה קרואה" שבעצם משמשת כראש הרשות והמועצה. ראש הועדה, וזה חשוב - *אמור להיות* מינוי מקצועי, ניטרלי ולא פוליטי. לכן, כדי למנוע פתח לשחיתות שלטונית, ניצול המעמד וזיהום תהליך ההבראה, ראש ועדה לא יכול לרוץ לראשות המועצה בה הוא פועל. עד עכשיו. ביום רביעי, תעלה הצעת חוק של עמית הלוי מהליכוד שרוצה לשנות את זה. ולמה? כי ראש הועדה הקרואה של טבריה מקורב לאריה דרעי, וח"כ עמית הלוי שהגיש את הצעת החוק הזאת, רוצה לתפור עבורו הצעת חוק פרסנולית. עד כמה חוק כזה יכול לעזור לו? לראשי עיר מכהנים יש סיכוי של 70% להיבחר שוב לתפקיד, וכאן, חשוב להגיד - ראש הוועדה נבחר על ידי שר הפנים, לא על ידי הציבור, ויקבל "מקפצה" משמעותית לתפקיד אם החקיקה הרעה הזאת תעבור. אנחנו כמובן מתנגדים, אבל לא רק אנחנו: גם היועצים המשפטיים, ואפילו מתוך הליכוד נשמעו קריאות לעצור את החקיקה הזאת. הוצאנו מכתב מפורט עם נתונים והסברים לחברי הכנסת כדי לנמק למה ההצעה הזאת רעה לשלטון המקומי ולמדינה בכלל, אנחנו מצרפים לכם אותו בתגובה הראשונה.



Comments


bottom of page