top of page

המדריך לניהול קהילות בדיגיטל

גלית גנאור ורעי דישון


יצירת שינוי חיובי מתוך שקיפות, תהליכי שיתוף ציבור ויצירת קהילה הם המטרות המרכזיות של ועדי השכונה. לצד הרצון לקדם בפועל נושאים המטרידים את התושבים והתושבות, חשוב לשים דגש על חיזוק תחושת הקהילתיות. מהו תפקידן של קהילות הדיגיטל בתוך הקהילה?


 

מהי קהילה?

"קהילה", על פי ההגדרה המילונית, היא "קבוצה של בני אדם שיצרו ביניהם קשרים ויחסים חברתיים, הפועלים בגבולות מסוימים, מקושרים למקום/מרחב (פיזי או וירטואלי), ויש להם מאפיין, רצון או עניין משותפים". על אחת ההגדרות המקיפות של קהילתיות חתומה החברה למתנ"סים, שפיתחה את המדד המא"ה: 



ארגון ושיווק, קהילה ושותפות

ועדי שכונה קמים לרוב סביב צורך – מאבק מסוים או רצון כללי להיטיב בנושאים מוגדרים (כגון תחבורה, תשתיות, ביטחון אישי ועוד). ועד השכונה נבחר על מנת לייצג ולקדם את צורכי התושבות והתושבים מול מקבלי ההחלטות בפועל. 

עם זאת, משום שחברות וחברי הוועד הם נבחרים ומייצגים, יש באפשרותם ובאחריותם לחזק את הממד השיתופי של כלל השכונה. מדובר לא רק בשינוי מיקום תחנת אוטובוס למשל, אלא גם ביצירת אירועים חברתיים שמטרתם העיקרית היא המפגש עצמו. גם פגישות עם ראש העירייה – וגם יצירת חיבורים וקשר בינאישי.

יצירת המרחב הקהילתי שמה דגש על העובדה שמטרות הוועד הן בעצם מטרותיהם של תושבות ותושבי השכונה, מתוך רצון לתת מענה לצרכים השוטפים. 


להיות מנהל/ת קהילה במרחב הדיגיטלי

כשם שוועד השכונה מורכב ממספר אנשים, כך גם ניהול קהילה במרחב הדיגיטלי דורש צוות מגוון, שבו כל אחד ואחת מביאים לידי ביטוי היבט אחר הנדרש בניהול קהילה שוקקת. 


סט הכלים למנהל/ת קהילה, שחקרו ואספו The Community Roundtable, מונה רשימה של כ-50 יכולות המחולקות לחמישה נושאים: 

  • ניהול תוכן

  • ניהול טכנולוגיה

  • ניהול קהילה וקשרים בינאישיים

  • ניהול תוכנית אסטרטגית

  • ניהול תוכנית עסקית

מתוך: אתר The Community Roundtable 
מתוך: אתר The Community Roundtable 





התוכן הוא המלך

ברשתות החברתיות מתנהל מאבק על הקשב של הגולשים. התוכן שניצור או שנאפשר לחברי הקהילה ליצור בעצמם מכווין את אופי הקהילה, את השיח במרחב ועוד. תוכן מושך יוצר עניין וגורם למעורבות (תגובות, שיחות בפרטי וכדומה). 


מה נדרש ליצירת תוכן מוצלח?

אותנטיות

שיתוף אותנטי ברגשות ומחשבות. השיתוף הוא בתהליך ולא רק בתוצאה הסופית.


יצירת מעורבות

העלאת שאלות מכווינות, מתן אפשרות לאחרים להוסיף משלהם.


נהירות

חשוב לזכור שלא כל מי שקוראים או רואים את מה שהעלינו מכירים אותנו ואת כל הרקע לסיפור. בנוסף, יש לשים לב לסגנון ולאופן הניסוח.


פייסבוק, וואטסאפ ומה שביניהם

אפשר ליצור מרחב קהילתי ברשתות החברתיות ובפלטפורמות דיגיטליות שונות.

קבוצת פייסבוק מתאימה למספר רב של חברים, גם אם המשתתפים אינם מכירים היכרות מוקדמת. הקבוצה מאפשרת יצירה ושיתוף מידע לצד סידור וניהול ידע, ומסייעת לתייק פוסטים לפי נושאים וליצור "מאמרים" שיהיו נגישים לכלל המשתתפים.

קבוצת וואטסאפ רועשת מתאימה למספר מצומצם יותר של משתתפים ודורשת ניהול צמוד. קבוצה מסוג זה מקשה על יצירת שיח המשכי ועל שמירת ידע, אך מאפשרת לארגן פעילות בצורה מהירה ולקבל מענה מיידי לצרכים השונים. ניתן לבצע ניהול ידע מינימלי באמצעות שמירה של קישורים רלוונטיים ב"פרטי הקבוצה".




bottom of page